tips

Contacteer ons : +32 (0) 475 60 24 91  E-mail : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.       Volg ons op  

Aantal gevallen van phishing-fraude verdrievoudigd

Het afgelopen jaar is het aantal gevallen van oplichting via internetbankieren fors gestegen. Er werden 9.747 gevallen van phishing opgetekend: drie maal zoveel als een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van bankenfederatie Febelfin.

Bij phishing-fraude hengelen oplichters naar bankcodes of andere persoonlijke gegevens, door zich voor te doen als een bank, de politie, een telecomoperator, een geïnteresseerde koper op een zoekertjessite, enzovoort.

De stijging is volgens Febelfin het gevolg van de werkwijze van de phishingcriminelen: ze stelen herhaaldelijk kleine bedragen, maar op het einde van de rit is de buit groot. In 2018 gingen fraudeurs op die manier aan de haal met meer dan 8 miljoen euro, tegen 2,5 miljoen euro in 2017.

phishing fraude

Bron : Datanews

Enkel TIPS

  • Open geen mails die jou verdacht lijken.
  • Kijk steeds naar de naam en schrijfwijze van de afzender
  • Vul nooit persoonlijke gegevens of bankgegevens in.
  • indien toch geopend, klik nooit op links of foto's

Bent U niet zeker ? neem dan contact met ons op!

Veilig Surfen: Maak back-ups van je gegevens!

Deze week willen we uw aandacht vestigen op het risico dat uw gegevens verdwijnen nadat uw computer besmet is geraakt of is gecrasht. Uit cijfers blijkt immers dat een Belg op twee al volgens hem belangrijke gegevens is kwijtgespeeld zoals foto's.  Uiteraard gaat het ook om documenten zoals facturen of bankrekeninguittreksels.

Een recente enquête bij 2000 inwoners uit België, Nederland en Duitsland toont aan dat meer dan 40 % van de Belgen gewoon niet weet wat een back-up is en dat een derde er in de loop van het afgelopen jaar geen heeft uitgevoerd.

Met een back-up maakt u een exacte kopie van de inhoud van uw computer.

Er wordt zelfs aangeraden om er een tweede te maken op een andere schijf die u kunt toevertrouwen aan een verwant.

U hebt zowel op een computer onder Windows of op een Mac functies waarmee u die operatie kan doen.

U koopt daarvoor een externe harde schijf. Zodra ze is aangekoppeld, moet u ze als geadresseerde van de back-up aanduiden.

Er bestaan ook programma's om u daarbij te helpen, zoals

ACRONIS backup. Deze programma's laten toe het proces te automatiseren.

De cloud, die vele mensen gebruiken, is ook een goede oplossing. In bovenvermelde enquête zegt een derde van de Belgen trouwens er gebruik van te maken. U moet echter weten dat het volume dat een gratis dienst doorgaans ter beschikking stelt, u niet in staat stelt al uw belangrijke gegevens te bewaren. Het is dus een oplossing die de door ons beschreven oplossing aanvult.

U hebt ook betalende mogelijkheden die u veel meer volume aanbieden.

Vergeet tot slot niet om die functie op uw smartphone of tablet te activeren.

Afhankelijk van het besturingssysteem bieden Apple en Google u die dienst aan.

U kunt ook heel wat sites vinden met uitleg hierover. Wanneer u de sleutelwoorden 'back-up', 'gegevens', 'computer' of 'smartphone' in uw zoekmotor ingeeft, zult u heel wat antwoorden krijgen

(Artikel van www.police.be)

WACHT NIET TOT HET TE LAAT IS! Neem contact met ons op

Opgepast voor aanbiedingen van dnsbenelux.com

Word je ongevraagd benaderd door dnsbenelux.com die je onder druk zet om naast je .be-domeinnaam, dezelfde domeinnaam te registreren maar dan met een andere extensie (zoals .info, .com, .eu enz)? Wij raden je aan waakzaam te zijn.


dnsbenelux.com

Verschillende .be-domeinnaamhouders meldden dat ze een telefoon en soms zelfs een e-mail kregen van dnsbenelux.com die hen met aandrang vroeg om een extra domeinnaam te registreren. Iemand anders zou hun domeinnaam in een andere extensie willen registreren. Om dat te voorkomen, worden ze gepusht om een extra domeinnaam te registreren.
Wij adviseren om niet in te gaan op dit voorstel

Ben je toch geïnteresseerd in een .com-, .info-, .eu- of een andere variant van je .be-domeinnaam, neem dan contact op met je registrar.


Klacht indienen

Je kan over dit soort praktijken een klacht indienen via het meldpunt van de FOD Economie.

fraud scam phishing caution

Outbreak WCry/WannaCry Ransomware

Microsoft lanceert patch tegen ransomeware !

Friday evening, various organizations worldwide were victims of a ransomware called WannaCry (WCry). The virus targets both organizations and individuals. In Europe the United Kingdom, Spain, and Russia, among others, are severely affected. In Belgium, the situation is monitored closely.

What should you do to not become a victim of this virus?
- Never open the attachment of a suspicious mail (for example, when it comes from an unknown sender or when your bank asks you unexpected questions).
- Patch your systems (for this virus: patch MS 17-010 ; https://www.us-cert.gov/ncas/current-activity/2017/03/16/Microsoft-SMBv1...).
- Take regular backups and verify if it stores all your information. Test whether this backup can be restored, and make sure that the backup is only temporarily connected to the device so that the ransomware can not infect the backup.

If you would like more information about ransomware in general, you can consult the following document (available in Dutch and French): Ransomware, how to protect and respond. Also, the website www.nomoreransom.org provides an overview of ransomware that has already been decrypted.

TIPS

  • open geen onbekende e-mails of de attachment
  • neem regelmatig backups op externe schijf, en koppel deze los van de PC

PC solution

Stef van Bogaert

Nobeekstraat 83

9150 Bazel

GSM: 0475/60.24.91

E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Btw nr. BE 0664.739.119

ING.: BE90 3770 7903 5132

Betaal met uw smartphone via de:

bankcontact app